Mâncarea din viața ta – Episodul 3

Mâncarea din viața ta – Episodul 3

Mâncarea din viața ta – Episodul 3

Deja ai cunoscut bucătăria familiei. Ai împlinit 2 ani și aproape ai uitat de laptele matern. Un alt lichid numit lăptic i-a luat locul doar că venea de la o văcuță (sau mai multe – poate chiar mii de văcuțe – hm, poate înțelegi acum de ce de la mii de văcuțe = laptele muls se depozitează în cisterne mari deci ….).

„Ceva bun”

A mai apărut și … „ceva bun”. O denumire ce înglobează și la vârsta ta din prezent: bomboanele, prăjiturile și ciocolata, biscuiții, cremele, înghețata, napolitanele și multe alte preparate care mai de care mai dulci și aromate!Cât ai fost mic ai acceptat alimentele oferite de cei mari.

Dar când l-ai cunoscut pe „ceva bun” deja ai început să faci mofturi la mâncarea ce a devenit obișnuință, de rutină. E momentul de start al șantajului reciproc. Copilul că vrea „ceva bun”, și dacă nu primește se supără devine nervos, plânge … urlă. bate din picioare și poate devine chiar agresiv. Până unde te recunoști?
Adultul face concesii dar vrea să pară autoritar și solicită o favoare ca „plată” – „dă-mi un pupic”, „dacă nu mănânci tot din farfurie nu-ți dau înghețată!” și multe alte subversiuni cu implicații nebănuite (dar vizibile peste ani) în psihologia și starea emoțională a copilului.

Deja înveți cum să „te strecori” printre reguli, să ocolești principiile alimentației sănătoase și să cauți doar plăcerea de moment – a gustului.

Urmează copilăria, o dulce copilărie … nelipsitul desert. Îți aduci aminte cu nostalgie de „banii de buzunar” ce-ți permiteau o oarecare libertate de „alegere”. Și ce alegeri!

Au, au … dintele

Dintr-o dată o durere surdă te face atent că se întâmplă ceva în gura ta! Afli cu stupoare că un dinte e cariat. Te întrebi mirat: ce-o fi asta? ce înseamnă carie?

Până să te lămurești ești pe scaun la o persoană îmbrăcată în alb și care vrea cu ardoare să se uite în gura ta. Și începe bâzâiala, durerea continuă și vrei să-ți iei lumea-n-cap. Și auzi prima avertizare: dacă mănânci prea multe dulciuri….

Și dintr-o copilărie dulce devine o copilărie cu tentații și restricții, consum pe ascuns cu complici de aceeași vârstă (amicii-prietenii) sau de vârstă înaintată (bunicii). Și dinții tăi nu au scăpat!

Și se pare că și burtica urmează pe calea suferinței.

Cum așa ? … în următorul episod. Lasă un comentariu cu amintiri din copilăria ta … dulce!

Mâncarea din viața ta – Episodul 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.