Eticheta alimentară – „taie-paie”

Eticheta alimentară – „taie-paie”

De cele mai multe ori cumpărăm produsele alimentare pe care le cunoaștem, le-am mai consumat și le apreciem după criterii personale. Un produs nou „sare în ochi” după forma sa și în special după eticheta sa atrăgătoare. Aceasta are o combinație de culori, un slogan și o descriere cât mai atrăgătoare.

Producătorul folosește această imagine pentru produsul său pentru a câștiga aprecierea consumatorilor. Pe aceștia din urmă însă ar trebui să-l intereseze și valoarea produsului și anume ce relevă informațile adiționale de pe etichetă și care nu beneficiază de marketingul tentant promovat pe fața etichetei.

Așadar CITEȘTE ETICHETA înainte de a cumpăra !

Atunci când nu îți este clar ce urmează să mănânci și să bei, de fapt nu înțelegi semnificația unui cuvânt / ingredient din conținutul produsului, reține cuvântul/ingredientul și află mai multe despre el. Până atunci lasă-l pe raft și caută altul cu o etichetă pe care o înțelegi în totalitate.

Cum citești eticheta unui aliment

Pentru a evalua calitatea unui aliment, înainte de a-l cumpăra este absolut necesară citirea etichetei acestuia. Astfel vei descoperi atributele calitative ale alimentului pe baza urmatorilor indicatori :

 • termen de valabilitate,
 • compoziţia
 • ingrediente
 • nutrienţi,
 • menţiuni cu privire la alergenii conţinuţi,
 • indicaţii de păstrare,
 • preparare şi consum,
 • denumirea producătorului şi ţara de provenienţă.

Imaginea de pe etichetă : să corespundă cu alimentul pe care îl reprezintă produsul, (de exemplu sucul care are doar arome nu poate reprezenta pe etichetă fructul al carui gust îl copiază aroma respectivă).

 • Termenul de valabilitate : indică gradul prospeţimii şi inocuităţii alimentului.

Implică riscurile imediate (intoxicaţii, toxinfecţii alimentare). Nu cumpăra produse cu termen de valabilitate depăşit, modificat, supra-ştampilat, modificat, sau … care vor expira în câteva zile. Ultimul caz nu e valabil și pentru produsele deosebit de perisabile sau cu termen de valabilitate foarte mic, de exemplu ciuperci ca atare, pâine, frunzele verzi, fructe sensibile la transport etc – toate acestea vor fi apreciate organoleptic (calitatea acestor alimente le vei evalua cu ajutorul văzului, mirosului, gustului și pipăitului).

Citește şi informaţiile care arată condiţiile de depozitare, astfel eviţi să cumperi alimente asupra cărora ai îndoieli asupra condiţiilor de depozitare incorecte.

 • Eticheta compoziţională : cuprinde lista/tabelul cu ingrediente, aditivi şi arome, inclusiv apa, în ordinea descrescătoare a ponderii utilizării lor în produsul alimentar.
 • Eticheta nutrițională : prezintă conţinutul în nutrienţi în grame la 100 de grame de produs şi la o porţie, precizând valorile energetice şi cantităţile de grăsimi, glucide, proteine, vitamine, săruri minerale şi fibre alimentare, exprimate şi în procente din doza zilnică recomandată precum şi valoarea calorică totală şi la 100 de grame de produs.
 • Eticheta privind alergenii : este obligatorie atunci când produsul alimentar conţine substanţe alergene (din grâu, soia, arahide, lapte şi produse lactate, peşte, crustacee, muştar, ouă, kiwi, mazăre etc.) sau contraindicate persoanelor care prezintă intoleranţe alimentare (lactoză, gluten, fenilalanină etc.).

Regulile pentru etichetarea alimentelor sunt prevăzute în HG nr. 106/2002.

Citind eticheta laimentară ești o persoană câștigată! Te ajută atunci când întâlnești un produs nou și poți verifica valoarea produselor alimentare pe care deja te-ai obișnuit să le consumi.

Astfel îți asiguri pentru viitor o stare de sănătate mai bună!

Află cum poți să treci ușor la un tipar alimentar mai sănătos aici: https://constantintibirna.com/product-category/cursuri-online/

Leave a Reply

Your email address will not be published.